Samenwerking in de keten zorgt voor nog meer circulaire meters

Circulariteit in de gevelbouw is een uitdaging voor ons allemaal. Wij zien het belang van de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) enorm groeien, maar bovenal voelen we de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor onze omgeving. 

Hierdoor zijn wij de afgelopen jaren anders gaan denken in de bouw. Optimaliseren van levensduur en vervangbaarheid staan daarbij centraal. Waar het vroeger alleen ging over technische eisen van de gevel zoals wind en waterdichtheid of esthetische eisen, gaat het nu ook om vervangbaarheid van de gevel of gevelonderdelen. Een noodzakelijke stap voor de generaties na ons.

Bij circulariteit van de gevel staan twee zaken centraal: aanpasbaarheid en hergebruik. Aanpasbaarheid is nodig om continue te kunnen inspelen op veranderende externe omstandigheden. Dit kunnen aanpassingen zijn door bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van rendementen op PV-panelen. Het is ook mogelijk dat de esthetische eisen van een eigenaar veranderen en daarom de kleur of andere esthetische zaken aangepast moeten worden.

Tot slot is het ook mogelijk dat de functie van een gebouw wijzigt van bijvoorbeeld kantoorpand naar woningen. Het flexibel kunnen aanpassen van de gevel zorgt ervoor dat het gebouw kan blijven bestaan.

Een ander belangrijk kenmerk van een circulaire gevel is hergebruik. Een gevel moet daarvoor losmaakbaar zijn van het gebouw. Dit houdt in dat een gevel (fragment) losgeschroefd kan worden van het bouwkundig deel om daarna een andere toepassing te krijgen. Het gaat dan dus niet alleen om de vullingen, maar om alle onderdelen waaruit de gevel is opgebouwd.

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben drie partijen, Alkondor, Wicona en De Groot & Visser een circulaire gevel geïntroduceerd met bovenstaande kenmerken. Dat is Ciskin, een geveloplossing waarin techniek, esthetica én circulariteit samenkomen. In dit concept zijn essentiële kenmerken zoals modulariteit en losmaakbaarheid verweven waardoor de levensduur eindeloos is. Hoe mooi is dat! Deze nieuwe dimensie van gevelbouw en andere circulaire productontwikkelingen vraagt wel om een actievere samenwerking binnen de supply-chain en een veel actievere communicatie. Een gevel is een integraal onderdeel van een gebouw en daarmee onderdeel van het integrale ontwerp. Met samenwerking in de hele keten kunnen én willen wij nog meer meters maken. De tijd dringt.

Deel dit artikel

Bouw nieuw eenheidsbureau van start

De Schüco kozijnen en vliesgevels die we in opdracht van hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek voor het eenheidsbureau zullen engineeren, produceren en monteren zorgen voor veel lichtinval en een goede isolatie wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.

De kracht van samenwerking

Innovaties in de bouw ontstaan door kennis en ervaring samen te brengen!
Samen met MVSA, Egde, Vorm en Holland Composites ontwikkelden we de gevel voor The Pulse. Hoogwaardige architectuur waarbij duurzaamheid voorop staat. Met het meest optimale bouwproces dat u zich kunt indenken. Zo zorgen we sámen voor een zo laag mogelijke CO2-impact van gebouwen.
Dát is de kracht van samenwerking!

Door samenwerking ontstaan de mooiste innovaties!

In samenwerking met Holland Composites ontwikkelde De Groot & Visser de BicoSkin.
BicoSkin is het nieuwe, duurzame alternatief voor uw hoogbouwgevel: dunner en lichter dan een traditionele gevel en gemaakt van Duplicor 100% biobased en gerecycled materiaal. Dit concept wordt toegepast bij het Icoon op de Zuidas The Pulse of Amsterdam.

De Groot en Visser
De Groot en Visser