Bajeskwartier: van gevangenisterrein naar stadswijk waar iedereen welkom is

Ooit was de Bijlmerbajes, niet in de Bijlmer gelegen trouwens, een plek waar je liever niet kwam. Nu ontstaat er een groene, creatieve en bruisende wijk waar iedereen welkom is. Het gebied wordt ontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met een mix van woningen, werkplekken en een groene omgeving.

De zes witte torens van de Bijlmerbajes waren een iconisch beeld in Amsterdam. Oorspronkelijk waren er zeven torens gepland, maar de zevende toren is nooit gebouwd. Om de stedenbouwkundige opzet te ‘vervolmaken’ wordt deze nu alsnog gebouwd. De woontoren – The Jay – gaat 135 huur- en koopappartementen voor starters op de woningmarkt tellen. Het strakke, moderne ontwerp van OMA verwijst subtiel naar de stijl van de oude bajes. De toren is nieuwbouw, maar met een knipoog naar de oude Bajestorens. Zelfs de afwijkende hoogte van de vierde verdieping is gekopieerd, want ‘daar zaten vroeger de installaties’. Een practical joke van de architect met als resultaat een laag met fantastische ruimtelijke appartementen met plafonds van 3,3 meter hoog! De woningen zijn licht en ruimtelijk opgezet.

Door BAM zijn we al in een vroeg stadium bij het project betrokken om mee te denken over de invulling van de gevels.
De bouw kan al spoedig  starten waarna we al snel zullen aanvangen met het monteren van de aluminium vliesgevel en  schuiframen en -deuren van systeemhuis Schüco.

Deel dit artikel

Samen bouwen aan een mooiere wereld met duurzame gevels. Dát is wat ons drijft.

FloatingGardens is het eerste transformatieproject in Amsterdam Sloterdijk-centrum waarbij een bestaand kantoorpand plaats maakt voor een iconisch, energiezuinig én energieopwekkend gebouw.
Eind 2022 starten we met het plaatsen van kozijnen en vliesgevel in de 64 meter hoge woontoren en aansluitend in de daaronder gelegen Slotermeerschool en KDV.
Om het invallende zonlicht buiten te houden en daarmee het binnenklimaat aangenaam zal “ons zusje” Gevex zonwering plaatsen.

Van kerk tot appartementen

De kogel is door de kerk! De Sint-Leonarduskerk in Beek en Donk wordt getransformeerd tot 25 appartementen voor ouderen die in de laatste fase van hun leven zitten.
Om een aangename leefomgeving met daglicht te creëren voor de toekomstige bewoners zullen we in opdracht van VBW Realisatie grote ramen plaatsen die naadloos aansluiten bij de bestaande glas-in-lood ramen.

De Groot en Visser
De Groot en Visser