Bajeskwartier: van gevangenisterrein naar stadswijk waar iedereen welkom is

Ooit was de Bijlmerbajes, niet in de Bijlmer gelegen trouwens, een plek waar je liever niet kwam. Nu ontstaat er een groene, creatieve en bruisende wijk waar iedereen welkom is. Het gebied wordt ontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met een mix van woningen, werkplekken en een groene omgeving.

De zes witte torens van de Bijlmerbajes waren een iconisch beeld in Amsterdam. Oorspronkelijk waren er zeven torens gepland, maar de zevende toren is nooit gebouwd. Om de stedenbouwkundige opzet te ‘vervolmaken’ wordt deze nu alsnog gebouwd. De woontoren – The Jay – gaat 135 huur- en koopappartementen voor starters op de woningmarkt tellen. Het strakke, moderne ontwerp van OMA verwijst subtiel naar de stijl van de oude bajes. De toren is nieuwbouw, maar met een knipoog naar de oude Bajestorens. Zelfs de afwijkende hoogte van de vierde verdieping is gekopieerd, want ‘daar zaten vroeger de installaties’. Een practical joke van de architect met als resultaat een laag met fantastische ruimtelijke appartementen met plafonds van 3,3 meter hoog! De woningen zijn licht en ruimtelijk opgezet.

Door BAM zijn we al in een vroeg stadium bij het project betrokken om mee te denken over de invulling van de gevels.
De bouw kan al spoedig  starten waarna we al snel zullen aanvangen met het monteren van de aluminium vliesgevel en  schuiframen en -deuren van systeemhuis Schüco.

Deel dit artikel

Bouw nieuw eenheidsbureau van start

De Schüco kozijnen en vliesgevels die we in opdracht van hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek voor het eenheidsbureau zullen engineeren, produceren en monteren zorgen voor veel lichtinval en een goede isolatie wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.

De kracht van samenwerking

Innovaties in de bouw ontstaan door kennis en ervaring samen te brengen!
Samen met MVSA, Egde, Vorm en Holland Composites ontwikkelden we de gevel voor The Pulse. Hoogwaardige architectuur waarbij duurzaamheid voorop staat. Met het meest optimale bouwproces dat u zich kunt indenken. Zo zorgen we sámen voor een zo laag mogelijke CO2-impact van gebouwen.
Dát is de kracht van samenwerking!

Door samenwerking ontstaan de mooiste innovaties!

In samenwerking met Holland Composites ontwikkelde De Groot & Visser de BicoSkin.
BicoSkin is het nieuwe, duurzame alternatief voor uw hoogbouwgevel: dunner en lichter dan een traditionele gevel en gemaakt van Duplicor 100% biobased en gerecycled materiaal. Dit concept wordt toegepast bij het Icoon op de Zuidas The Pulse of Amsterdam.

De Groot en Visser
De Groot en Visser