Bajeskwartier: van gevangenisterrein naar stadswijk waar iedereen welkom is

Ooit was de Bijlmerbajes, niet in de Bijlmer gelegen trouwens, een plek waar je liever niet kwam. Nu ontstaat er een groene, creatieve en bruisende wijk waar iedereen welkom is. Het gebied wordt ontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met een mix van woningen, werkplekken en een groene omgeving.

De zes witte torens van de Bijlmerbajes waren een iconisch beeld in Amsterdam. Oorspronkelijk waren er zeven torens gepland, maar de zevende toren is nooit gebouwd. Om de stedenbouwkundige opzet te ‘vervolmaken’ wordt deze nu alsnog gebouwd. De woontoren – The Jay – gaat 135 huur- en koopappartementen voor starters op de woningmarkt tellen. Het strakke, moderne ontwerp van OMA verwijst subtiel naar de stijl van de oude bajes. De toren is nieuwbouw, maar met een knipoog naar de oude Bajestorens. Zelfs de afwijkende hoogte van de vierde verdieping is gekopieerd, want ‘daar zaten vroeger de installaties’. Een practical joke van de architect met als resultaat een laag met fantastische ruimtelijke appartementen met plafonds van 3,3 meter hoog! De woningen zijn licht en ruimtelijk opgezet.

Door BAM zijn we al in een vroeg stadium bij het project betrokken om mee te denken over de invulling van de gevels.
De bouw kan al spoedig  starten waarna we al snel zullen aanvangen met het monteren van de aluminium vliesgevel en  schuiframen en -deuren van systeemhuis Schüco.

Deel dit artikel

Binckhorst is volop in beweging

Binckhorst, een voormalig industrie- en bedrijventerrein aan de rand van Den Haag, is volop in beweging en wordt de komende jaren getransformeerd tot innovatief en duurzaam woon-/werkgebied.
Duurzaamheid en natuurinclusiviteit zijn dé speerpunten in de Binckhorst. Niet zo gek dus dat uitvoerend aannemer Waal na een intensief voortraject heeft gekozen voor De Groot & Visser als gevelleverancier!

De Groot en Visser
De Groot en Visser