Wonen, werken, leren en leven in de sluisbuurt in Amsterdam

Op een nu nog braakliggend terrein op het Zeeburgereiland in Amsterdam wordt een compleet nieuwe wijk gebouwd, Sluisbuurt.
Deze nieuwe wijk kenmerkt zich door een stedelijk karakter, maar dan met minder auto’s. Wonen, werken, leren, verblijven en bewegen staan centraal in deze wijk in wording. De specifieke stedenbouwkundige invulling van de Sluisbuurt, met afgewisseld torens en minder hoge gebouwen, geeft een grootstedelijke beleving.

Naast een mix van woningen, scholen, maatschappelijke voorzieningen, winkels en werkplekken worden er in Sluisbuurt 17 slanke woontorens tussen de 40 en maximaal 125 meter hoog gebouwd. Naast woningen met uitzicht op het water en waterland krijgen de woontorens ook publieke functies, zoals horeca en openbare dakterrassen en -tuinen.

J.P. van Eesteren is ontwikkelaar en bouwer van de eerste van deze 17 woontorens. De toren wordt ca. 100 meter hoog en is ontworpen door de Architekten Cie.
Het gebouw bestaat uit een hoogbouw deel en een laagbouwdeel, welke samen een binnentuin omsluiten.
De hoogbouw is modern en slank vormgegeven waarbij het silhouet gearticuleerd wordt door verticale schijven die naar boven toe verjongen. De laagbouw is horizontaal geleed en meer traditioneel van aard door de gekozen baksteenarchitectuur.

In nauwe samenwerking tussen de Architekten Cie, J.P. van Eesteren en De Groot & Visser is een hoogwaardige gevel uitgewerkt.
Medio 2022 zullen we starten met het plaatsen van ca. 4100 m2 kozijnen in de toren en ca. 1300 m2 kozijnen in de laagbouw, ca. 1200 m2 vliesgevels en ca. 4600 m2 custom made elementgevels. De borstwering in de toren bestaat uit gezeefdrukte glaspanelen.

Naar verwachting zal de woontoren medio 2024 gereed zijn en kunnen de eerste bewoners er hun intrek in nemen.

(Beeld: Absent Matter 2021)

Deel dit artikel

Samen bouwen aan een mooiere wereld met duurzame gevels. Dát is wat ons drijft.

FloatingGardens is het eerste transformatieproject in Amsterdam Sloterdijk-centrum waarbij een bestaand kantoorpand plaats maakt voor een iconisch, energiezuinig én energieopwekkend gebouw.
Eind 2022 starten we met het plaatsen van kozijnen en vliesgevel in de 64 meter hoge woontoren en aansluitend in de daaronder gelegen Slotermeerschool en KDV.
Om het invallende zonlicht buiten te houden en daarmee het binnenklimaat aangenaam zal “ons zusje” Gevex zonwering plaatsen.

Van kerk tot appartementen

De kogel is door de kerk! De Sint-Leonarduskerk in Beek en Donk wordt getransformeerd tot 25 appartementen voor ouderen die in de laatste fase van hun leven zitten.
Om een aangename leefomgeving met daglicht te creëren voor de toekomstige bewoners zullen we in opdracht van VBW Realisatie grote ramen plaatsen die naadloos aansluiten bij de bestaande glas-in-lood ramen.

De Groot en Visser
De Groot en Visser