Wonderwoods, een groene oase in Utrecht

Op loopafstand van Utrecht CS, op de kop van het toekomstige stadsdeel Beurskwartier, komt Wonderwoods: twee spraakmakende groene torens met een mix van wonen, werken, ontspanning, cultuur en horeca. Bij de ontwikkeling en de bouw is uitgegaan van de hoge ambities en wensen voor duurzaamheid, groen en gezondheid van het Beurskwartier. De collegeambitie van ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’ is vergaand doorgevoerd in dit plan. Wonderwoods wil de natuur in de stad brengen met als doel een gezonder leven.

Het plan bestaat uit twee groene torens van 105 en 73 meter hoog, ontworpen door respectievelijk Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects.
In de torens komen ca. 420 woningen voor verschillende doelgroepen, kantoorruimten, gezonde horecaconcepten, fitness/yoga, kleinschalige winkels, een dakpark met een educatiecentrum en Nowhere, een digitaal museum en proeftuin waar wetenschappers en kunstenaars samen experimenteren met nieuwe technologieën en toepassingen.
De hoogste toren (105 meter) met een verticaal bos komt tegenover het Beatrixgebouw aan de Croeselaan. Aan de balkons en gevels komt beplanting die je ook terugvindt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De toren (73 meter) aan de kant van bioscoop Kinepolis heeft fraaie rondingen en juist veel groen aan de binnenkant wat goed zichtbaar is door centrale ruimtes die een doorkijk naar binnen geven.
Door de enerzijds robuuste uitstraling, zoals de grote kantoren in de omgeving, en anderzijds de levendige en aantrekkelijke plinten voor een prettig straatniveau passen de torens goed bij de rest van de omgeving.

Na een intensief voortraject waarin in nauw overleg optimalisaties en kostenbesparingen zijn uitgedacht zal De Groot & Visser in het tweede kwartaal van 2022 voor Bouwcombinatie Wonderwoods v.o.f. (Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam) in opdracht van G&S Vastgoed en Volker Wessels BVGO starten met het plaatsen van een kleine 12.500 m2 kozijnen, vliesgevels en custom made elementgevels in RAL 7021 in de 73 meter hoge toren naar ontwerp van MVSA Architects, terwijl onze collega Vorsselmans uit Loenhout (BE) de puien in het ontwerp van Stefano Boeri Architetti voor haar rekening neemt.
De aluminium kozijnen worden door ons bij de firma Westo in Coevorden in prefabbeton ingebouwd, waarna ze als complete elementgevel aan de toren ‘gehangen’ worden.

Een technisch uitdagend project waar wij onze hand niet voor omdraaien!

In 2024 zullen de deuren van Wonderwoods open gaan.

Deel dit artikel

Nieuw leven voor een historische plek in Eindhoven

Met de realisatie van de BunkerToren heeft Eindhoven een nieuwe verrassende en hoogwaardige dynamiek gekregen. De gevelafwerking heeft hier een belangrijke bijdrage in.
Meagan Kerr van Powerhouse Company en Jan-Peter van Honk, projectleider bij De Groot & Visser, vertellen hoe het ontwerp en de keuze voor de Hueck gevels tot stand is gekomen.

Impression: Benthem Crouwel NACO

Herontwikkeling voor Lounge 1 Schiphol

Nu de werkzaamheden rond de verbouwing en vernieuwing van Vertrekhal 1 zijn afgerond, gaat Schiphol aan de slag met de herontwikkeling van Lounge 1.
Passagiers en duurzaamheid staan centraal in het nieuwe ontwerp van Benthem Crouwel NACO.
De herontwikkeling wordt uitgevoerd door ESAP, de bouwcombinatie van SPIE en Equans.
De Schüco vliesgevels die wij in opdracht van ESAP zullen plaatsen, zorgen voor veel lichtinval in de lounge.

De Groot en Visser
De Groot en Visser