Wonderwoods, een groene oase in Utrecht

Op loopafstand van Utrecht CS, op de kop van het toekomstige stadsdeel Beurskwartier, komt Wonderwoods: twee spraakmakende groene torens met een mix van wonen, werken, ontspanning, cultuur en horeca. Bij de ontwikkeling en de bouw is uitgegaan van de hoge ambities en wensen voor duurzaamheid, groen en gezondheid van het Beurskwartier. De collegeambitie van ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’ is vergaand doorgevoerd in dit plan. Wonderwoods wil de natuur in de stad brengen met als doel een gezonder leven.

Het plan bestaat uit twee groene torens van 105 en 73 meter hoog, ontworpen door respectievelijk Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects.
In de torens komen ca. 420 woningen voor verschillende doelgroepen, kantoorruimten, gezonde horecaconcepten, fitness/yoga, kleinschalige winkels, een dakpark met een educatiecentrum en Nowhere, een digitaal museum en proeftuin waar wetenschappers en kunstenaars samen experimenteren met nieuwe technologieën en toepassingen.
De hoogste toren (105 meter) met een verticaal bos komt tegenover het Beatrixgebouw aan de Croeselaan. Aan de balkons en gevels komt beplanting die je ook terugvindt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De toren (73 meter) aan de kant van bioscoop Kinepolis heeft fraaie rondingen en juist veel groen aan de binnenkant wat goed zichtbaar is door centrale ruimtes die een doorkijk naar binnen geven.
Door de enerzijds robuuste uitstraling, zoals de grote kantoren in de omgeving, en anderzijds de levendige en aantrekkelijke plinten voor een prettig straatniveau passen de torens goed bij de rest van de omgeving.

Na een intensief voortraject waarin in nauw overleg optimalisaties en kostenbesparingen zijn uitgedacht zal De Groot & Visser in het tweede kwartaal van 2022 voor Bouwcombinatie Wonderwoods v.o.f. (Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam) in opdracht van G&S Vastgoed en Volker Wessels BVGO starten met het plaatsen van een kleine 12.500 m2 kozijnen, vliesgevels en custom made elementgevels in RAL 7021 in de 73 meter hoge toren naar ontwerp van MVSA Architects, terwijl onze collega Vorsselmans uit Loenhout (BE) de puien in het ontwerp van Stefano Boeri Architetti voor haar rekening neemt.
De aluminium kozijnen worden door ons bij de firma Westo in Coevorden in prefabbeton ingebouwd, waarna ze als complete elementgevel aan de toren ‘gehangen’ worden.

Een technisch uitdagend project waar wij onze hand niet voor omdraaien!

In 2024 zullen de deuren van Wonderwoods open gaan.

Deel dit artikel

Nieuwe thuisbasis voor ABN AMRO

De nieuwe Wicona kozijnen en vliesgevels en de bestaande kozijnen die wij zullen upgraden en herplaatsen dragen mede bij aan de ambitie van ABN AMRO om met de herontwikkeling van hun kantoor te voldoen aan het klimaatakkoord van 2030.

Herontwikkeling voor Brainpark I

Op kantorenpark Brainpark I in Rotterdam wordt op de plek van een bestaand kantoorpand een plan ontwikkeld met ca. 614 woningen. De vliesgevels in de plint en de elementgevel in de woningen die wij zullen plaatsen, zullen zorgen voor een hoge transparantie.

Bouw nieuw eenheidsbureau van start

De Schüco kozijnen en vliesgevels die we in opdracht van hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek voor het eenheidsbureau zullen engineeren, produceren en monteren zorgen voor veel lichtinval en een goede isolatie wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.

De Groot en Visser
De Groot en Visser