The Pulse, een stadsbiotoop op de Amsterdamse Zuidas

Een gebouw dat wonen en werken combineert met openbare voorzieningen als een bioscoop, supermarkt en verschillende horecagelegenheden. Dat is het winnende concept dat door Gemeente Amsterdam in 2019 is geselecteerd voor een nieuw gebouw van ca. 56000 m2 op het terrein tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert.

Het complex, The Pulse genaamd, zal bestaan uit een kantoortoren van circa 95 meter hoog en een woontoren van circa 85 meter hoog en werd ontworpen door de drie architectenbureaus MVSA, VMX Architects en DELVA Landscape Architects in opdracht van ontwikkelaar VORM Ontwikkeling en EDGE Technologies.

De kantoren zijn voornamelijk verdeeld over een gefacetteerde, grotendeels glazen toren, terwijl het leeuwendeel van de woningen zich in het expressieve bakstenen hoogbouwdeel bevindt. In de plint, waar o.a. ook een bioscoop, expositieruimtes en faciliteiten voor ontmoeten en vergaderen komen, komen kantoor- en woonfunctie samen en  worden glas- en baksteengevel in elkaar verweven.

In opdracht van VORM & EDGE zullen we The Pulse voorzien van o.a. een kleine 14.000 m2 elementgevels, opgebouwd uit composiet, aluminium en glas. Het grote voordeel van elementgevels is het tempo waarmee deze aan het gebouw gehangen kunnen worden.

Het ontwerp begint met de bouwkundige constructie van waaruit de gevel verder wordt ontwikkeld in 3D. De elementen worden in het model gezet en clashes worden getraceerd en opgelost in het model waarna het definitief wordt gemaakt voor materiaalinkoop, productie en vervolgens montage.

De productie vindt plaats op een uitgedachte productielijn waarbij de werkzaamheden op elkaar zijn afgestemd. Ieder station heeft zijn werkzaamheden en controlepunten waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt.

De bouwlogistiek bepaalt de volgorde en opslag van de elementen.

Op de bouw worden uitsluitend nog de complete elementen door een kraan aan het gebouw gehangen nadat eerst de ankers van binnenuit zijn gesteld en de onderlinge dichtingen zijn gemonteerd.

Naast de elementgevels zullen we ook de vliesgevels/zig-zag gevels, vinnengevels en  lichtkap plaatsen. Naar verwachting zal het gebouw eind 2024 gereed zijn.

Deel dit artikel

Actieve inzet voor vermindering CO2-uitstoot

Bewust omgaan met onze omgeving voor de generaties na ons; dat staat centraal in alles wat wij doen! En zéker ook in wat door de organisatie zelf gedaan wordt. De CO2 -prestatieladder en de CO2-footprint geven inzicht in de stappen die we als bedrijf kunnen nemen om nóg duurzamer te presteren!

Veiligheid begint bij De Groot en Visser al aan de voorkant

Bij De Groot en Visser B.V. hechten we vanzelfsprekend veel waarde aan veilig werken. Afgelopen maand behaalden we de derde trede Veiligheidsladder (tegenwoordig wordt dit de Safety Culture Ladder genoemd). Een belangrijke stap waar wij met de hele organisatie aan werken om veiligheid een nog belangrijkere plaats in onze organisatie te geven.

Onderweg naar een nieuw station Ede-Wageningen

Pal naast het huidige station Ede-Wageningen wordt een nieuw en modern station gebouwd, terwijl het huidige in gebruik blijft. In opdracht van aannemerscombinatie EdesPoort zullen wij de gevels verzorgen.

De Groot en Visser
De Groot en Visser