Renovatie en uitbreiding voor Nikhef Amsterdam

Het pand waar Nikhef – het nationaal instituut voor de subatomaire fysica – gevestigd is, zal volledig worden gerenoveerd en uitgebreid.
Het gebouw maakt onderdeel uit van een groter complex dat in 1980 onder de naam “Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer” is gebouwd en bestond origineel uit een kantoordeel en een geschakelde fijnmechanische werkplaats en is in 1996 uitgebreid met een extra kantoorvleugel.

Een aantal installaties was al enkele jaren toe aan vervanging of groot onderhoud. Omdat het veel tijd zou kosten om elk onderdeel los te repareren of te vervangen doet Nikhef het in één keer goed. Het hele gebouw wordt aangepakt, zodat het qua uitstraling en functionaliteit weer past bij het baanbrekende onderzoek dat er plaatsvindt.

Al vanaf het begin waardeerde het ontwerpteam – bestaande uit JHK Architecten, Deerns en Aronsohn Constructies – de bestaande robuustheid van het gebouw en deze houden ze in het nieuwe ontwerp dan ook in stand.

In opdracht van Strukton Worksphere zal De Groot & Visser vlak na de bouwvak starten met het vervangen van 140 kozijnen door nieuwe Schüco kozijnen in RAL 7016 (antraciet) die het robuuste karakter van het pand nog eens benadrukken.
Om het invallende zonlicht buiten te houden zal “ons zusje” Gevex Professionele zonwering 49 ritsscreens en 111 uitvalzonweringen plaatsen

Tijdens de renovatie blijft het gebouw in gebruik zodat het werk zoveel mogelijk door kan gaan.

Uiteindelijk zal er in 2023 een mooi en toekomstbestendig gebouw komen waar studenten, technici en wetenschappers graag naartoe komen en dat minstens twintig jaar mee kan.

(Beeld: Nikhef)

Deel dit artikel

Samen bouwen aan een mooiere wereld met duurzame gevels. Dát is wat ons drijft.

FloatingGardens is het eerste transformatieproject in Amsterdam Sloterdijk-centrum waarbij een bestaand kantoorpand plaats maakt voor een iconisch, energiezuinig én energieopwekkend gebouw.
Eind 2022 starten we met het plaatsen van kozijnen en vliesgevel in de 64 meter hoge woontoren en aansluitend in de daaronder gelegen Slotermeerschool en KDV.
Om het invallende zonlicht buiten te houden en daarmee het binnenklimaat aangenaam zal “ons zusje” Gevex zonwering plaatsen.

Van kerk tot appartementen

De kogel is door de kerk! De Sint-Leonarduskerk in Beek en Donk wordt getransformeerd tot 25 appartementen voor ouderen die in de laatste fase van hun leven zitten.
Om een aangename leefomgeving met daglicht te creëren voor de toekomstige bewoners zullen we in opdracht van VBW Realisatie grote ramen plaatsen die naadloos aansluiten bij de bestaande glas-in-lood ramen.

De Groot en Visser
De Groot en Visser