Nieuw leven voor een historische plek in Eindhoven

Het door Hugh Maaskant ontworpen, brutalistische studentencentrum ‘De Bunker’ is getransformeerd tot een levendige, multifunctionele en opvallende nieuwe woontoren. De basis is een stoere en stevige Bunker, een begrip in Eindhoven. Dit was de plek voor een bruisend studentenleven van vele generaties TU/e-studenten. De Bunker heeft nu een tweede leven gekregen en vormt een waardevolle toevoeging in de vorm van een 100 meter hoge woontoren, die naar boven toe steeds ranker en opener wordt. Hiermee heeft de skyline van Eindhoven een nieuwe, verrassende en hoogwaardige dynamiek gekregen. De gevelafwerking heeft hier een belangrijke bijdrage in.

In opdracht van Van Wijnen Rosmalen plaatsten we 3695 m² aluminium kozijnen, 519 m² vliesgevel en 7291 m² elementgevels in de nieuwe BunkerToren welke Powerhouse Company ontwierp voor Real Estate Development Company.

De gevelelementen moesten snel en steigerloos gemonteerd worden. Bovendien werden specifieke eisen gesteld aan de geluidwering én aan de maximale pakketdikte waardoor is gekozen voor de Hueck Trigon Unit-L elementengevel; een fabrieksmatig voorgefabriceerde gevel die volledig steigerloos vanaf de ruwbouwverdiepingen gemonteerd kan worden. De elementengevel is opgebouwd uit aluminium stijl- en regelwerk, thermisch hoogwaardige isolatie, zonwerende beglazing en geïntegreerde ankervoorzieningen voor de montage van de natuurstenen afwerking van KOLEN Keramiek en Natuursteen. 

In de elementgevel zijn Lambda WS 075 ramen opgenomen. De balkons waar vandaan de bewoners een fenomenaal uitzicht hebben zijn bereikbaar via de Volato M+ hef-schuifpuien. 

Meagan Kerr van Powerhouse Company en Jan-Peter van Honk, projectleider van De Groot & Visser, vertellen hoe het ontwerp en de gevelkeuze tot stand is gekomen en waarom de keuze is gemaakt voor de gevels van Hueck.

Deel dit artikel

Nieuw leven voor een historische plek in Eindhoven

Met de realisatie van de BunkerToren heeft Eindhoven een nieuwe verrassende en hoogwaardige dynamiek gekregen. De gevelafwerking heeft hier een belangrijke bijdrage in.
Meagan Kerr van Powerhouse Company en Jan-Peter van Honk, projectleider bij De Groot & Visser, vertellen hoe het ontwerp en de keuze voor de Hueck gevels tot stand is gekomen.

Impression: Benthem Crouwel NACO

Herontwikkeling voor Lounge 1 Schiphol

Nu de werkzaamheden rond de verbouwing en vernieuwing van Vertrekhal 1 zijn afgerond, gaat Schiphol aan de slag met de herontwikkeling van Lounge 1.
Passagiers en duurzaamheid staan centraal in het nieuwe ontwerp van Benthem Crouwel NACO.
De herontwikkeling wordt uitgevoerd door ESAP, de bouwcombinatie van SPIE en Equans.
De Schüco vliesgevels die wij in opdracht van ESAP zullen plaatsen, zorgen voor veel lichtinval in de lounge.

De Groot en Visser
De Groot en Visser