Groningen Forum

Aan de Grote Markt in Groningen is een spectaculair cultuur- en informatiecentrum van 10 verdiepingen hoog gebouwd naar ontwerp van NL Architects, Forum Groningen.

Project: Forum Groningen
Plaats: Groningen
Architect: NL Architects
Aannemer: BAM Bouw en Techniek
Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Product: kozijnen
Jaar van realisatie: 2015 – 2019

Fotocredits: Primabeeld, Marcel van der Burg

Een bijzonder uitdagend project door de verschillende voorover- en achteroverhellende gevels in combinatie met veel verspringende vides.

De gevelvlakken zijn uitgevoerd in aluminium, glas en natuursteen en hebben 2 diagonale kniklijnen met een grote schuinte als gevold. Niet alleen spectaculair qua dimensionering maar vooral noodzakelijk voor de kwaliteit en leefbaarheid van de omringende bebouwing. Het is namelijk deze dimensionering die zorgt voor zonlicht op het maaiveld.

Speciaal voor dit project ontwikkelde De Groot & Visser samen met systeemhuis Schüco kozijnen die moeiteloos de knikken in de gevel volgen, zogenaamde schegelementen.
Een andere uitdaging is de aardbevingsbestendigheid van het gebouw. De gevelelementen zijn zodanig ontworpen dat krachten en bewegingen, als gevolg van een aardbeving, opgevangen kunnen worden.
Door de verschillende hellingshoeken van de gevelvlakken hebben de elementen verschillende parallelvormen. Hierbij zijn speciaal verdraaibare hoekverbinders ontwikkeld om de verschillende hoeken te kunnen maken.

Met Forum Groningen is de binnenstad van Groningen, naast de Martinitoren, een eyecatcher rijker.

Deel dit project

De gevels van Plus Ultra Amsterdam springen direct in het oog

Op het Medical Business Park in Amsterdam Zuidoost is Plus Ultra gerealiseerd.
De transparante gevels voorzien van verticale banen met zwarte PV-panelen die wij in opdracht van Wijnen Bouwgroep plaatsten, springen meteen in het oog. De PV-panelen fungeren niet alleen als energie-opwekkers, maar vormen ook nog eens een passieve zonwering én verlevendigen het gevelbeeld.

Floating Gardens & Slotermeerschool Amsterdam

Floating Gardens is het eerste transformatieproject in Amsterdam Sloterdijk-centrum waarbij een bestaand kantoorpand plaats maakt voor een iconisch, energiezuinig én energieopwekkend gebouw.
Het project sluit perfect aan op de missie van Synchroon en Gemeente Amsterdam én op die van De Groot & Visser: mooie en duurzame gebouwen en omgevingen creëren die een blijvende waarde hebben voor de stad.

De Groot en Visser
De Groot en Visser