Groningen Forum

Aan de Grote Markt in Groningen is een spectaculair cultuur- en informatiecentrum van 10 verdiepingen hoog gebouwd naar ontwerp van NL Architects, Forum Groningen.

Project: Forum Groningen
Plaats: Groningen
Architect: NL Architects
Aannemer: BAM Bouw en Techniek
Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Product: kozijnen
Jaar van realisatie: 2015 – 2019

Fotocredits: Primabeeld, Marcel van der Burg

Een bijzonder uitdagend project door de verschillende voorover- en achteroverhellende gevels in combinatie met veel verspringende vides.

De gevelvlakken zijn uitgevoerd in aluminium, glas en natuursteen en hebben 2 diagonale kniklijnen met een grote schuinte als gevold. Niet alleen spectaculair qua dimensionering maar vooral noodzakelijk voor de kwaliteit en leefbaarheid van de omringende bebouwing. Het is namelijk deze dimensionering die zorgt voor zonlicht op het maaiveld.

Speciaal voor dit project ontwikkelde De Groot & Visser samen met systeemhuis Schüco kozijnen die moeiteloos de knikken in de gevel volgen, zogenaamde schegelementen.
Een andere uitdaging is de aardbevingsbestendigheid van het gebouw. De gevelelementen zijn zodanig ontworpen dat krachten en bewegingen, als gevolg van een aardbeving, opgevangen kunnen worden.
Door de verschillende hellingshoeken van de gevelvlakken hebben de elementen verschillende parallelvormen. Hierbij zijn speciaal verdraaibare hoekverbinders ontwikkeld om de verschillende hoeken te kunnen maken.

Met Forum Groningen is de binnenstad van Groningen, naast de Martinitoren, een eyecatcher rijker.

Deel dit project

Metamorfose voor Noordkade in H.I. Ambacht

De Noordkade in Hendrik Ido Ambacht heeft een ware metamorfose ondergaan van ‘gewone’ waterbushalte in een bruisend en levendig plein.
Aan weerszijden van de trappen naast het ponton van de waterbus zijn twee flinke multifunctionele gebouwen gerealiseerd die op een hedendaagse manier verwijzen naar het industriële, maritieme en ruige karakter van de plek.

Meldkamer Apeldoorn

De glazen gevel van de nieuwe Meldkamer in Apeldoorn als “wakend oog” over de omgeving

Nieuw schoolgebouw voor AICS

Het vele daglicht dat bij de nieuwe International Community School in Amsterdam door de ramen naar binnen valt, draagt bij aan het welzijn van de leerlingen en daarmee aan de leerprestaties.

De Groot en Visser
De Groot en Visser