CO2-voetafdruk tot 5x lager met nieuwe BicoSkin elementgevel

Met een strenge normering van de CO2-emissie van bouwmaterialen wil minister Hugo de Jonge het gebruik van biobased en gerecyclede materialen in de bouw een impuls geven. Het is onderdeel van een breder pakket duurzaamheidsmaatregelen voor de bouw dat in 2025 van kracht wordt. De Groot & Visser loopt hierop vooruit met de introductie van de BicoSkin elementgevel: een dunnere, lichtere gevel van 100% gerecyclede petflessen en biocomposiet.

Belangrijke stap naar net zero

De cijfers liegen niet: 40% van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd komt van de bouw. En in hoogbouw zit zo’n 20% van de CO2-voetafdruk in de gevel. Gevelexpert De Groot & Visser is daarom altijd op zoek naar betere, duurzamere geveloplossingen. Met de introductie van BicoSkin zetten we een belangrijke stap naar net zero. BicoSkin combineert de voordelen van biobased en gerecycled materiaalgebruik met uitstekende energieprestaties, een lange levensduur en optimalisatie van ontwerp en proces.

100% gerecyclede petflessen en agriwaste

BicoSkin wordt in Nederland geproduceerd van gerecyclede petflessen en biocomposiet uit agriwaste. Dankzij de unieke materiaaleigenschappen levert BicoSkin op alle fronten milieuwinst op. Het geringe gewicht van 16kg/m2 (ex kozijnen) maakt een lichtere constructie mogelijk. Bovendien worden de delen steigerloos en zonder afval geplaatst. Al met al is de CO2-voetafdruk tot vijf keer lager dan die van een traditionele gevel, bij gelijke of betere energieprestaties: een Rc-waarde tot 6,7 m²K/W is mogelijk.

Eén gevelexpert voor de hele schil

De Groot & Visser ontwierp BicoSkin zo dat na plaatsing de hele gevel meteen wind- en waterdicht is. Afwerking aan de buitenzijde is niet meer nodig. Bovendien ligt de verantwoordelijkheid voor montage, prestaties en kwaliteit van de hele gevel in één hand. Als gevelexpert garanderen we zo de kwaliteit van proces en product. Dat uit zich niet alleen in de duurzaamheid van het materiaal en de energetische prestaties van de gevel, maar bijvoorbeeld ook in de veiligheid van het product. Zo is BicoSkin bijna onbrandbaar, met brandgedrag B-s1,d0. 

Meer milieuwinst dankzij hergebruik

De nieuwe regels van minister De Jonge gaan over de hele levenscyclus van materialen, schrijft hij in een Kamerbrief: “van winning en productie, transport en bouwproces, gebruiksfase, tot aan de sloopfase en de afvalfase, inclusief eventuele recycling en hergebruik.” De BicoSkin elementgevel heeft een zeer lange levensduur en kan aan het eind daarvan worden gerefurbisht of hergebruikt. Daarmee neemt de milieuwinst van het product verder toe.

Financiële voordelen en ontwerpvrijheid

Behalve milieuwinst biedt BicoSkin nog een aantal belangrijke voordelen. Door een basisdikte van 172mm levert het gebruik van BicoSkin kostbare extra meters gebruiksoppervlak op. Dankzij de milieu-investeringsaftrek kan het fiscale voordeel bovendien oplopen tot 45%. Tot slot is BicoSkin in vrijwel elke vorm te persen en uit te breiden met gevelelementen als balkons en groenvoorzieningen. In combinatie met alle mogelijke afwerkingen geeft dat een bijna ongelimiteerde ontwerpvrijheid.

Deel dit artikel

Bouw nieuw eenheidsbureau van start

De Schüco kozijnen en vliesgevels die we in opdracht van hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek voor het eenheidsbureau zullen engineeren, produceren en monteren zorgen voor veel lichtinval en een goede isolatie wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.

De kracht van samenwerking

Innovaties in de bouw ontstaan door kennis en ervaring samen te brengen!
Samen met MVSA, Egde, Vorm en Holland Composites ontwikkelden we de gevel voor The Pulse. Hoogwaardige architectuur waarbij duurzaamheid voorop staat. Met het meest optimale bouwproces dat u zich kunt indenken. Zo zorgen we sámen voor een zo laag mogelijke CO2-impact van gebouwen.
Dát is de kracht van samenwerking!

Door samenwerking ontstaan de mooiste innovaties!

In samenwerking met Holland Composites ontwikkelde De Groot & Visser de BicoSkin.
BicoSkin is het nieuwe, duurzame alternatief voor uw hoogbouwgevel: dunner en lichter dan een traditionele gevel en gemaakt van Duplicor 100% biobased en gerecycled materiaal. Dit concept wordt toegepast bij het Icoon op de Zuidas The Pulse of Amsterdam.

De Groot en Visser
De Groot en Visser