Brandwerendheid in de gevel. Hoe zit dat?

Het Bouwbesluit stelt strikte eisen op het gebied van brandveiligheid met als doel de kans op brand te verkleinen of te vertragen. Dit alles om de veiligheid van de bewoners of gebruikers te garanderen.

Ten aanzien van brand in de gevel zijn er verschillende normen van toepassing:

  • De brandklasse van het materiaal zelf of een combinatie van materialen: NEN-EN13501-1
  • De branddoorslag en -overslag in een gebouw (WBDBO): NEN 6068

Brandklassering van materialen in de gevel

Sinds 2003 hanteert Nederland de Europese brandklassering EN13501-1 met vijf verschillende klassen die lopen van A – F. Bij brandklasse A is er sprake van (bijna) onbrandbaar materiaal, terwijl het in klasse F om zeer brandbaar materiaal gaat.

Naast brandbaarheid wordt ook de mate van rookontwikkeling en brandende druppels meegenomen in deze klassering. In Nederland moet de gevel volgens het Bouwbesluit voldoen aan een brandklasse B. Voor glas en aluminium is dat geen probleem, want beide voldoen aan klasse A.

Brandwerende gevels

Als gevelbouwer is De Groot & visser gecertificeerd om brandwerende gevels en ramen te maken. Van belang is dat het systeemhuis, ofwel de profielleverancier (bijvoorbeeld Schüco Hueck of Kawneer), een getest certificaat heeft. Vrijwel alle systeemhuizen hebben testrapporten van aluminium gevels die 30 en 60 minuten brandwerend zijn.

Certificaat

Voor het produceren van brandwerende ramen en deuren heeft De Groot en Visser B.V. sinds 2019 een apart SKG-certificaat. Jaarlijks worden we gecontroleerd of we dat nog steeds goed doen. De Groot en Visser B.V. geeft ook advies over de uitvoering van brandwerende gevels. Wij kijken dan eerst of bijvoorbeeld het raam dat brandwerend moet worden de juiste afmetingen heeft of ontworpen is met materialen die zijn getest op brandwerendheid. Zo weet u zeker dat uw raam voldoet aan de gestelde eisen.

Deel dit artikel

Nieuw appartementencomplex voor anker op Het Balkon van Maassluis

In de wijk Het Balkon van Maassluis gaat een nieuw appartementencomplex voor anker, Ebro.
De bewoners hebben straks – net als hun buren van woontoren Neerlandia waar we onlangs de kozijnen hebben geplaatst – een fantastisch uitzicht over de Nieuwe Waterweg door de kozijnen en schuifpuien die we in opdracht van Waal zullen plaatsen in het ontwerp van Theo Verburg Architecten.

Metamorfose voor Noordkade in Hendrik Ido Ambacht

Project Noordkade zit in de afrondende fase: eind juli 2022 worden de gevels van de vernieuwde waterbushalte in Hendrik Ido Ambacht opgeleverd. Daarmee is het Waterbusplein veranderd van ‘gewone’ waterbushalte in een hotspot met een bruisend en levendig plein. Door de bijzondere belijning en lagen in het gebouw is het een prachtige eye-catcher geworden in Hendrik Ido Ambacht!
Voor dit project zijn diverse uitvoeringen van vliesgevels toegepast. De grootste uitdaging? Dat waren de gevels die in elkaar én uit elkaar lopen. Door intensieve samenwerking met zowel onze klant als tussen de engineering en uitvoering is dit project op een mooie wijze gerealiseerd.

Werkzaamheden Rotterdam Science Tower gestart

De drie monumentale torens op het Marconiplein zijn een markant herkenningspunt in Rotterdam en in de wijde omgeving. Eén van de torens is de Rotterdam Science Tower. Eigenaar Kadans Science Partner is druk bezig om deze toren te renoveren tot een hoogwaardig bedrijfsverzamelgebouw.
We vinden het natuurlijk geweldig dat De Groot en Visser B.V. verantwoordelijk is voor het engineeren, produceren en monteren van de nieuwe puien! Inmiddels is de montagefase van de custom made-gevel gestart.

De Groot en Visser
De Groot en Visser